Scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş a găzduit în perioada 11 – 12 noiembrie 2017cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu” – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc. Festivalul a crescut în notorietate de la o ediţie la alta, interesul fiind susţinut de calitatea spectacolelor şi a repertoriului adus în scenă de tinerii concurenţi.

Un eveniment care a completat paleta culturală a manifestării a fost organizat la Casa memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, confirmând strategia culturală a organizatorilor de a conferi un caracter complex unei manifestări muzicale.
Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu”au fost Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.
Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Nadia Diana Mitrea, noul director al Centrului Cultural “Lucian Blaga” împreună cu primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor, au subliniat în conferinţa de presă care a anticipat festivalul că intenţia este de a oferi acestui festival un cadru cultural complex de manifestare în ediţiile viitoare.

Juriul festivalului alcătuit din specialiști de marcă din domeniul etnomuzicologiei și etnologiei, precum Elise Stan, președinte, Gabriela Rusu Păsărin, Dumitru Fărcaș, Doina Işfanoni, Alexandru Pal, Gelu Stan și, pentru prima oară, un urmaș din familia lui Felician Fărcașiu, doamna Lelia Irimie, au stabilit câștigătorii celei de-a XV-a ediții:

Marele premiu al Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediția 2017:
ALEXANDRA CHIRA, localitatea PLOPIȘ, județul SĂLAJ

 

 

 

 

 

 

 

Premiul I: SIMONA ALEXANDRU, localitatea DIDEȘTI, județul TELEORMAN

 

 

 

 

Premiul II: GABRIELA ALEXANDRA ARDUSĂTAN, comuna GROȘI, județul MARAMUREȘ
Premiul II: ROXANA CROITORU, localitatea TG. JIU, județul GORJ

 

 

 

 

Premiul III: MĂDĂLINA MÎRZA, localitatea RETEAG, județul BISTRIȚA NĂSĂUD
Premiul III: LARISA LUP, localitatea SIGHIȘOARA, județul MUREȘ

Premiul special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu: MARIUS ALEXANDRU URS, localitatea BRADU, județul SIBIU
Premiul special al Centrului Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș: DIANA BIANCA POPA, localitatea ORADEA, județul BIHOR
Premiul de popularitate (rezultat în urma votului exprimat de public): CRINELA GRAȚIELA BLAGA, localitatea ȘIBOT, județul ALBA

A fost un eveniment muzical competiţional, care a marcat pe harta festivalurilor folclorice naţionale un reper valoric şi de continuitate. Festivalul a fost transmis în direct de Radio România Cluj, iar Gala festivalului va fi difuzată la Radiodifuziunea ungară, MTVA – emisiunile în limba română, întrucât festivalul de la Sebeş, graţie valorii sale folclorice, a fost inclus pe lista celor “10 festivaluri naţionale de folclor din România”, proiect derulat de Radio România Regional.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune