Dughenizarea litoralului este o realitate care îngrijorează atât organismele de control cum este Protecția Consumatorului, cât și turiștii. Însă, există speranța că viitoarea lege a turismului va face puțină ordine în acest domeniu, a declarat în exclusivitate pentru postul Radio Constanța ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

„O primărie trebuie să aibă dreptul să-și creioneze exact – în afară de partea de strategie – o așezare a tot ce înseamnă unități de alimentație publică, unități de cazare, trebuie să-și facă o reglementare foarte clară și trebuie să le acordăm acest temei legal primar celor din administrația publică locală în așa fel încât să-și realizeze noile PUZ-uri pentru stațiunile de interes local și național. Prin Legea Turismului se va da dreptul autorităților publice locale să scoată la licitație licențe pentru unitățile de alimentație publică în așa fel încât acestea vor fi în funcție de numărul locurilor de cazare clasificate de către Ministerul Turismului“, a declarat Mircea Dobre pentru Radio Constanța.

În spiritul descentralizării, clasificarea unităților de cazare se va face de către Consiliile Județene.

„Partea de autorizare a unităților de cazare va fi transferată către Consiliile Județene în așa fel încât Consiliile Județene vor avea dreptul de a autoriza unitățile de cazare din România, iar Ministerul Turismului, prin Direcția de Control, are dreptul de a controla unitățile de cazare și, binănțeles, autoritatea publică locală, în speță Consiliul Județean pentru partea aceasta de clasificare a unităților de cazare.

Reporter: Totuși, aceasta bănuiesc că se va face după standarde la nivel național?

Partea de reglementare se face la nivel național prin Ministerul Turismului, în acest moment. Bineînțeles, Consiliile Județene vor respecta reglementarea la nivel național pe bază legală și vor realiza această autorizare. Dar controlul rămâne la autoritatea publică centrală, în speță Ministerul Turismului“, a menționat Mircea Titus Dobre.

După ce au fost adunate propuneri de la agenții economici din toate zonele turistice, Legea Turismului ar trebui să fie adoptată până în primăvara anului viitor.