Festivalul – concurs naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Sus pe Argeş la Izvoare”, organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti s-a dovedit a fi un festival cu impact la tinerii interpreţi dornici de a promova melodii mai puţin cunoscute de publicul larg, un mod de îmbogăţire a patrimoniului cultural naţional prin valorificarea cântecului tradiţional. Un criteriul important de depatajare a concurenţilor l-au reprezentat autenticitatea costumului şi gradul de reprezentare a zonei din care provine concurentul.
La Piteşti funcţionează Fundaţia Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi de aceea prezenţa în concurs a tinerilor din Basarabia nu este o noutate. Cântecele lor însă aduc de fiecare dată ineditul melodiilor româneşti, aşa cum se cântă peste Prut. La ediţia din acest an a Festivalului – concurs naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Sus pe Argeş la Izvoare” au participat şi au fost şi laureate două interprete din Republica Moldova.
Veronica Lozovenu a obţinut Premiul Special la acest concurs. Absolventă a Colegiului Industrial Pedagogic din Cahul, ea continuă pasiunea pentru folclor moştenită din familia sa de instrumentişti. Balada lui Milea a fost preluată din repertoriul Stelei Botez, iar bătuta „Pe toloaca cea din vale” a fost apreciată de public şi de către membrii juriului.

 

 

 

 

 

Duplei Neonela este originară din raionul Ungheni, Republica Moldova şi este absolventă a Facultăţiide muzică din Chişinău, specializarea canto popular. Are un repertoriu variat cules din localităţile Izvoreni, Pârlia, Simeni-Sat. A obţinut Trofeul Festivalului „Maria Ciobanu” la Chişinău (2004) şi Trofeul „Crizantemei de argint” (2007). La Festivalul – concurs naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Sus pe Argeş la Izvoare” a obţinut Premiul al III-lea.

 

 

 

 

 

 

Manifestarea s-a dovedit a fi relevantă în contextul festivalurilor de gen, strădaniile organizatorilor (prin managerul instituţiei, Elena Iagăr, şi a Directorului festivalului, Sorin Dănuţ Radu) fiind apreciate de toţi cei ce doresc continuarea tradiţiei festivalurilor folclorice în Argeş.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Foto imagine reprezentativă: https://www.ziarulargesul.ro/sus-pe-arges-la-izvoare-trofeul-festivalului-ajuns-alba-iulia/