Țara Chioarului și Sighetu Marmației au fost premiate de Ministerul Turismului în cadrul Târgului de Turism al României. Maramureșul a primit două premii în urma participării la concursul EDEN, organizat de Ministerul Turismului, în primăvara acestui an, prin care s-a urmărit promovarea turismului cultural (tangibil). În luna mai, Ministerul Turismului a desemnat Destinațiile Europene de Excelență ale României, printre care si Sighetu Marmatiei. Mai multe despre câștigarea acestui concurs dar și despre Târgul de Turism, ne vorbește Petru Măran, director la Centrul de Informare si Promovare Turistică Sighetu Marmației:

Sighetul Marmaţiei a fost prezent la Târgul de Turism, ediţia de toamnă din anul 2017, la invitaţia domnului ministru Titus Dobre, ca urmare a clasării pe un loc fruntaş în cadrul de proiecte Destinaţii Europene de Excelenţă. Practic am avut un spaţiu de prezentare în cadrul standului Ministerului Turismului. Spaţiul nostru de prezentare era vizavi de cel al judeţului Maramureş. În prima zi a fost deschiderea oficială, s-au premiat destinaţiile câştigătoare, noi am luat locul III. Anul acesta Maramureşul a avut doi câştigători, practic Ţara Chioarului şi Sighetul Marmaţiei. Locul I a fost câştigat de Municipiul Suceava, locul IV de Colinele Transilvaniei şi locul V de Braşov Vechi, Junii Braşov.

A fost depus încă în primăvară un proiect pentru acest concurs. Acest concurs se desfăşoară la nivelul etapelor europene: fiecare ţară îşi organizează concursul propriu, iar la final câştigătorii, locurile I, merg la Bruxelles pentru premiere. Noi am luat locul III. Au fost mai multe criterii. Tema acestui concurs a fost Turismul cultural tangibil. Sighetul Marmaţiei are o ofertă culturală bogată, am depus proiectul şi am luat locul III. Avantajele concursului sunt că pentru destinaţia Sighetul Marmaţiei s-a făcut o bună publicitate, am primit, precum ziceam, un spaţiu de prezentare în cadrul standului Ministerului Turismului la această ediţie a Târgului de Turism, avem dreptul ca pe toate materialele noastre să punem “Destinaţie europeană de excelenţă”, ceea ce am şi făcut deja încă din luna august, când am ştiut practic că am câştigat acest concurs. Facem parte din reţeaua europeană a destinaţiilor de excelenţă, se fac mai multe întâlniri în cadrul Ministerului cu destinaţiile acestea de excelenţă, se face promovare separată din partea Ministerului Turismului pentru aceste destinaţii.

Faţă de Târgul de Turism din luna februarie, eu estimez că a fost un număr puţin mai mic de turişti. În general turiştii căutau oferte pentru sărbătorile de iarnă, dar în mare parte deja rezervările erau făcute pentru pensiunile din Maramureş. Am avut vizitatori, dar am avut şi diferite întâlniri. În cadrul acestui Târg de Turism, am avut reprezentanţii Ministerului Turismului, pentru a discuta despre legislaţia la care dânşii lucrează. Am avut întâlniri cu diferite firme care-şi prezintă ofertele, agenţii de turism, ghizi de turism care vor să includă Maramureşul şi Sighetul Marmaţiei în traseele lor. Bineînţeles, Bucureştiul este o piaţă foarte mare şi am avut multă lume la stand. (Petru Măran, director la Centrul de Informare si Promovare Turistică Sighetu Marmației)