Mașinile mai vechi de 12 ani vor fi obligate să efectueze anual Inspecția Tehnică Periodică, începând cu 2018. Măsura nu vizează însă, mașinile cu ITP-ul valabil. Regulile se schimbă și în privința mașinilor noi, care vor face primul ITP după 3 ani de la data fabricației.

Proiectul de lege care prevede modificarea regulamentului referitor la Inspecția Tehnică Periodică a fost aprobat de Camera Deputaților. Peste 3 milioane de mașini, adică 60% din parcul auto din țara noastră, este direct vizat de măsura care are ca scop creșterea siguranței rutiere.

Regulamentul privind efectuarea ITP-ului arată astfel:

-Mașinile mai vechi de 12 ani vor efectua anual Inspecția Tehnică Periodică;

-Mașinile noi vor fi supuse Inspecției Tehnice Periodice la trei ani de la data fabricației;

-Mașinile cu o vârstă cuprinsă între 3 și 12 ani vor efectua ITP-ul o dată la 2 ani, ca și până acum.

Conform unui studiu efectuat de Registrul Auto Român, rulajul mediu anual înregistrat de o mașină din România este de 14.000 de kilometri. Eliminarea timbrului de mediu a adus în țara noastră tot mai multe vehicule vechi cu stări tehnice îndoielnice.

RAR încasează 17 lei pentru fiecare Inspecție Tehnică Periodică desfășurată în service-urile autorizate. Măsura va aduce astfel anual, peste 50 de milioane de lei (11 milioane de euro) în conturile RAR.