Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg. Cel mai important şi mai longeviv eveniment expoziţional dedicat cărţii, din România, are  un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.

Editurile invită la lectură şi îndeamnă vizitatorii să răsfoiască ultimele cărţi apărute, unele dintre ele aflate în topul celor mai bune vânzări la nivel internaţional, altele clasice care cuceresc, generaţie după generaţie, milioane de cititori. Cărţi de poveşti, jocuri şi activităţi pentru copii, thrillere, fantasy, romance, cărţi de specialitate pentru adulţi, toate îşi aşteaptă cititorii, toate  aşteaptă să ajungă în casa potrivită.

Proiectele speciale marca GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA pe care le propune ediţia cu numărul 24 a Târgului de carte Gaudeamus sunt:

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.

Concursul Naţional de Lectură Mircea NedelciuIniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.

Cărţile se întorc acasăcampanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

În această perioadă, toate posturile Radio România  sunt  pe frecvenţa Gaudeamus:

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la 12:00 Andreia Bârsan face spectacol cu invitați la Standul Radio România și tot acolo de la 13:00 Laufer Bari mixează și dă cadouri boxe wireless. Recunoști melodiile și pleci cu boxa!

Și dacă vrei să câștigi un sac cu cărți, trebuie să participi pe pagina de Facebook BucurestiFMla concursul ,,Nouă scriitori din noua generație”. Vezi prezentarea cărților din campanie pe pagina de FB București FM, răspunde la întrebare printr-un comentariu la postările de concurs și ești înscris automat la marea tragere la sorți.

Cei 9 câștigători vor fi stabiliți sâmbătă, 25 noiembrie, în cadrul emisiunii Spectacol@bucuresti.ro, iar premiile sunt acordate duminică, 26 noiembrie, de la ora 12:00, la Standul Radio România.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.

Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.
Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.
Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.

Principalele evenimente care se vor desfăşura azi la Standul Radio România sunt:

11.00 – 12.00 RADIO ROMÂNIA MUZICAL
Expoziție de desene premiate la concursul național pentru elevi „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, organizat de Radio România Muzical iunie 2016 și 2017

12.00 – 13.00 BUCUREȘTI FM
Ediție specială a emisiunii Spectacol@bucuresti.ro

12.00 – 13.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca Radio“: N. Steinhardt, Jurnal de autor. Tablete radiofonice 1978-1984
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Monica Pillat, Victoria Dimitriu, Anca Mateescu

13.00 – 14.00 BUCUREȘTI FM
Concurs organizat cu vizitatorii Târgului: Recunoști melodiile și primești boxe wireless

14.00 – 15.00 EDITURA CASA RADIO
Lansare: Colecţia de audiobook „Biblioteca de poezie românească“: Nina Cassian, Dans. Poeme rostite la Radio 1959-2003
Invitaţi: Marius Chivu, Bogdan Ghiu, Dragoş Cojocaru, Tudor Jebeleanu

16.00 – 17.00 AGENȚIA DE PRESĂ RADOR ȘI EDITURA CURTEA VECHE
Lansare carte: „Cum am devenit român”, autor Székely Ervin
Prezintă: Carmen Ionescu, manager RADOR
Invitați: Doina Jela, redactor Editura Curtea Veche și Klein Iosif Medeșan, traducătorul cărții

17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA CULTURAL
Prezentare și live drawing „Comics Didactic – benzi desenate pentru elevi, vol. I I. L. Caragiale – O scrisoare perdută, Bubico. Gr. Alexandrescu – Câinele și cățelul”. Benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu
Mădălina Gheorghe – Stări în dragoste – versuri, Emoții în dragoste – versuri, Liza și străinul din noapte – roman; Lili Lazăr – Îngeri și oameni; Mirela Stancu – Contopire