Peste 3,5 milioane de persoane vor asista joi la New York la celebra paradă de Thanksgiving, organizată sub protecţia unui dispozitiv de securitate impresionant, la aproape o lună după atentatul din Manhattan care a făcut opt victime, informează AFP.

Din 1924, această paradă marchează debutul sărbătorilor de sfârşit de an din Statele Unite. În ciuda unor temperaturi foarte scăzute, peste 3,5 milioane de persoane sunt aşteptate pe traseul defilării pe parcursul întregii zile de joi, potrivit presei americane, pentru a-i aplauda pe cei peste 8.000 de participanţi veniţi din toate ţările, fanfare, dansatori, clovni, care alegorice şi faimoasele baloane uriaşe.

Poliţia din New York (NYPD) a desfăşurat un impresionant dispozitiv de securitate de-a lungul traseului, din care fac parte poliţişti echipaţi cu detectoare portabile de radiaţii, lunetişti de elită pe acoperişuri şi câini antrenaţi pentru a detecta materialelor explozibile ascunse în mulţime.

Pentru a împiedica un atac cu automobilul, mai multe camioane ale municipalităţii umplute cu nisip blochează străzile adiacente traseului. Autorităţile din New York se află încă în stare de alertă după un atac comis de şoferul unui camion pe o pistă pentru biciclişti din Manhattan, care a făcut opt morţi şi 12 răniţi pe 31 octombrie, de Halloween. Atacul terorist a fost comis în numele organizaţiei Stat Islamic de un uzbek în vârstă de 29 de ani, stabilit în Statele Unite din 2010. Anul trecut, reprezentanţii acestei organizaţii jihadiste au spus că parada de Thanksgiving reprezintă ‘o ţintă excelentă’.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele Donald Trump a salutat forţele armate americane staţionate în străinătate, despre care a spus că ‘îi înfruntă pe inamici şi apără marele drapel american’. Liderul de la Casa Albă a stat de vorbă, recent, cu militari aflaţi în bazele americane din Afganistan, Irak, Turcia şi Kuweit, dar şi cu marinarii aflaţi la bordul crucişătorului US Monterey.

De la reşedinţa sa din Florida, preşedintele american a evocat ‘dureroasele dificultăţi’ prin care a trecut America în acest an, precum ‘furtuni şi incendii de pădure devastatoare (…) împuşcături îngrozitoare, care au luat atât de multe vieţi nevinovate’.

Sudul ţării a fost lovit de uraganele uriaşe Harvey şi Irma la sfârşitul verii, iar uraganul Maria a devastat teritoriul american Puerto Rico la sfârşitul lunii septembrie. O parte din California a fost devastată de incendii de pădure în această toamnă.

În Statele Unite au avut loc şi mai multe împuşcături în masă, inclusiv cel mai violent incident armat din istoria americană, la începutul lunii octombrie, comis în Las Vegas, care s-a încheiat cu 58 de morţi şi câteva sute de răniţi.

Donald Trump a salutat însă bunele rezultate economice ale ţării. ‘Ţării noastre îi merge foarte bine. Entuziasmul nu a fost niciodată atât de ridicat’, a spus preşedintele american.

În timp ce newyorkezii înfruntă frigul de Thanksgiving, sud-vestul american se confruntă joi cu un val de căldură, un fenomen neobişnuit pentru această perioadă a anului. Temperatura a ajuns joi până la 32 de grade Celsius în Los Angeles, cu un grad mai puţin faţă de valoarea de 33 de grade Celsius înregistrată miercuri, ce a stabilit un nou record pentru luna noiembrie potrivit serviciilor meteorologice americane, care a recomandat populaţiei locale ‘să nu uite să se hidrateze’.