Autoritățile atrag atenția proprietarilor de câini că nu se mai permite tăierea urechilor sau a cozilor animalelor în scop estetic.
Stăpânii sunt îndemnați să nu mai solicite medicilor veterinari asemenea operații. Acestea se consideră mutilare, precizează directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, dr. Kincses Sandor:
”Legislația care prevede bunăstarea și protecția animalelor interzice orice operațiune de mutilare a animalelor. Deci aici intră decuparea urechilor sau codotomia. Acestea sunt interzise. Există posibilitatea să se facă codotomie doar din punct de vedere medical, chirurgical, dacă se întâmplă o necroză la nivelul cozii, urechilor”
Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Mureș, dr. Sorin Moga spune că doctorii sunt obligați să refuze operațiile pe care legea le consideră mutilări:
”Mutilarea animalelor se pedepește chiar cu închisoare de la 2 la 6 luni. Dacă la un moment dat tăierea cozii la un anumit nivel era considerat un standard, aceste lucruri sunt interzise prin lege. Se mai interzice secționarea corzilor vocale, a cozilor și a dinților. Și dacă se solicită, colegii mei medici veterinari sunt obligați și sub aspect deontologic să refuze aceste operații”
Cât privește sterilizarea câinilor, aceasta poate fi făcută de medici, la cererea proprietarilor de animale. Revine director DSV Mureș, dr. Kincses Sandor:
”Sterilizarea animalelor nu este reglementată. Trebuie efectuată de personal calificat și este o chestiune benevolă. Fiecare proprietar decide. Sau se poate efectua o sterilizare pe motive medicale.”
Specialiștii subliniază că sterilizarea se face doar în cabinete medicale care oferă condițiile necesare pentru efectuarea în bune condiții.