Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că manualele de clasa a V-a vor fi în şcoli începând de luni dimineaţa, editurile care nu au făcut livrările urmând a fi sancţionate cu 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

‘În 17 noiembrie era termenul de livrare către inspectoratele şcolare. Toate inspectoratele lucrează alături de colegii noştri directori, sâmbătă şi duminică, în aşa fel încât luni să avem toate manualele la care s-au câştigat licitaţiile. După cum bine ştiţi, nu la toate s-a depus în luna martie ofertă pentru editarea de manual şcolar. Luni, la ora 12,00, vom avea un eventual clar la nivel naţional, iar acele edituri, dacă vor fi, eu sper să nu fie, care nu au livrat manualele vor fi sancţionate în conformitate cu contractul, 0,5% pe zi de întârziere, din valoarea contractului’, le-a spus jurnaliştilor ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă s-a răzgândit în privinţa manualului unic, ministrul Liviu Pop a replicat: ‘Nu m-am răzgândit şi nu o să mă răzgândesc niciodată cu lucrurile bune pe care le-am pus în programul de guvernare’.

‘Manualul de bază, aşa cum am spus, va fi pentru fiecare programă şcolară. Pe lângă manualul de bază, oricine poate să facă manuale auxiliare, manuale alternative sau cum vreţi să le numiţi, important este ca toate acestea să fie avizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Ştiu că există foarte multe entităţi care îşi doresc să doneze anumite auxiliare, anumite materiale, mijloace. Toate acestea trebuie avizate de MEN, adică în unităţile şcolare din România, cum de altfel avem şi aici. Tot ceea ce intră şi se foloseşte în actul de predare ar trebui să fie avizat de MEN, unele prin Inspectoratele Şcolare, altele prin intermediul Casei Corpului Didactic, dar e foarte important calitatea să fie verificată, ceea ce nu s-a făcut în România în ultimii cinci ani’, a afirmat ministrul Educaţiei.

Liviu Pop se află la Iaşi pentru a inaugura o şcoală din localitatea Păun, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare. El a fost invitat să participe şi la întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor, care se desfăşoară sâmbătă.