Evenimentul „Identitate Culturală în Dobrogea” a fost organizat de Asociația Culturală Wild Art cu reprezentanții asociației, Dr. Laura Stroe, Prof. Univ. Dr. Marian Cojoc, Dan Ferariu și Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea şi susţinut de Constanța Culturală.

Acţiunea culturală desfăşurată la Galeria de Artă „Virgil Coman“ a reunit personalități reprezentative dobrogene, tradiții și obiceiuri, cultură și spiritualitate. Oficiile de gazde au fost făcute de reprezentanții asociației „Wild Art“, dr. Laura Stroe, prof. univ. dr. Marian Cojoc și ing. Dan Ferariu, alături de președintele Inomar Cluster, Stănică Enache. În discursul de debut, vicepreşedintele asociaţiei „Wild Art“, prof. univ. dr. Marian Cojoc a precizat următoarele: „Acţiunea de azi se înscrie în multicultariltatea acestui spaţiu. Setoasa noastră atitudine pentru identitate, care să corespundă până la urmă aspiraţiilor proprii, a făcut de a lungul anilor prin promovarea culturii etniilor să continue şi astăzi prin această proiecţie cultural identitară.

În prezenţa invitaţiilor şi a unui numeros public iubitor de cultură, evenimentul a debutat cu un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale susţinut de Ansamblul de dansuri „Dobrogeanca”, de la Centrul Cultural Elena Roizen din Ovidiu, coordonat de Elena Dordea, Ansamblul de dansuri „Iholu” și interpreta Cristiana Roșca din partea Comunităţii Armâne din România, Filiala Constanța, coordonat de Mirela Goga, Ansamblul de dansuri „Canlar” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Filiala Cobadin, coordonat de Ailis Molamet și elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Valaori” din Nisipari coordonați de Sandu Gabriel Andrei.

Pe simezele Galeriei de Artă Virgil Coman au fost prezente lucrări de pictură și fotografii reprezentând personalități dobrogene, momente culturale și documente. Materialele reprezentând personalităţi tătare care şi-au adus contribuţia în promovarea valorilor culturale ale etniei, au fost realizate de Președintele Asociației Agiacai Saladin, Meryem Mambet, alături de Dr.Melek Fetisleam, Gulșen Ismail Iusuf, Asociația Culturală Mehmet Niyazi, Erol Murad şi Sunai Cadîr.

Despre importanţa evenimentului Președintele Asociației Agiacai Saladin, Meryem Mambet a precizat : „Evenimentul organizat de Wild Art la Galeriile Virgil Coman a demonstrat că Dobrogea înseamnă armonie şi unitate când vine vorba de muzica şi dansurile specifice comunităţilor reprezentative acestor meleaguri dobrogene: români, aromâni şi tatari. Este o oportunitate de a promova şi arăta personalitaţile reprezentative trecute şi prezente ale comunitătii noastre. Cunoscându-ne istoria prezentă şi trecută preţuim şi apreciem ce avem, respectăm aceste meleaguri şi oamenii ei.

Personalităţile tătare trecute şi prezente ilustrate pe simezele Galeriei de artă sunt: Poetul, pedagogul şi ziaristul Mehmet Niyazi, scriitorul şi militantul pentru drepturile tătarilor Necip Hagi Fazâl, cercetător în domeniul fizicii plasmei la Institutul de Fizică Atomică (IFA) din București, profesor universitar la facultățile de fizică ale universităților București și Constanța, Geavit Musa, realizatorul de emisiuni radio, jurnalistul şi autorul de dicţionare, Altay Kerim, istoricul de renume mondial prof.univ.dr.Kemal Karpat, Directorul Laboratorului „Grigore Moisil” de cercetare matematică româno-turc din cadrul UOC, membru în Societatea de Matematică Americană şi co-preşedintele Asociației Agiacai Saladin, lect.univ.dr.Denis Ibadula, promotorul turismului românesc şi fostul preşedintele UDTTMR, Agiacai Saladin, poetul şi etnograful, prof.univ.dr.Nevzat Yusuf Sarigöl, poetul, jurnalistul şi pedagogul Yaşar Memedemin, şi nu în ultimul rând tenorul şi compozitorul Sebat Husein.

Existenţa proiectului Wild Art s-a bazat pe un concept original, pe noi forme de colaborare între creator şi privitor, pe competiţie culturală, pe noţiunea de identitate în care arta este utilizată ca un instrument eficient pentru reflectarea acesteia. Obiectivele asociaţiei sunt de sensibilizare a societaţii contemporane, locale şi nu numai faţă de actul artistic, dar şi „Educarea” publicului, capabil să descifreze şi să asimileze actul cultural.

Regretatul istoric şi șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman a fost coautor şi coordonator a numeroase volume dedicate Dobrogei, un om al „cetăţii” care avea darul de ai unii pe toţi. În memoria lui a fost inaugurată în pasajul pietonal de lângă magazinul Tomis pe 22 septembrie 2017, „Galeria de Artă” ce îi poartă numele. „Galeria de Artă Virgil Coman” reprezintă un preambul al viitoarelor acțiuni culturale care vor avea loc într-un spațiu inedit și special creat pentru forme diverse de exprimare artistică, expoziții de artă, lansări de carte, lecturi publice, recitaluri, etc.

Expoziția multiculturală va rămâne deschisă până pe 3 decembrie 2017.

 

Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanţa