10 mii de cazuri de copii abuzaţi în familii au fost înregistrate anul trecut în România, un trend crescător faţă de anii anteriori.

Avocatul Copilului, o instituţie nouă, separată, independentă, ar putea trage la răspundere celelalte instituţii din domeniu dacă nu îşi fac treaba.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, explică:

Există instituţii care au atribuţii limitate pe bucăţica lor, dau exemplu cel legat de copiii din centrele de plasament, în care autoritatea are un rol de a controla felul în care sunt respectate standardele, dacă personalul este suficient, dacă personalul răspunde nevoilor copilului, dacă copiii sunt îngrijiţi cum trebuie şi merg la şcoală, dacă asistentul maternal, în cazul în care este acolo, oferă copiilor ceea ce are ca şi obligaţie. Ce face Avocatul Copilului? Primeşte orice sesizare pe care un copil i-o poate adresa vizavi de felul în care una dintre instituţii nu a făcut ceea ce trebuia prin lege.

În luna în octombrie, Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului – structură care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului şi care-i dă acestuia posibilitatea să facă plângere direct către instituţie.

În prezent există astfel de entităţi în 40 de state.