Consiliul Concurenței a fost sesizat în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate.

Decizia a fost luată întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El susține că „a luat la pas” în aceasta perioadă mai multe piețe și magazine din București și a constatat „anomalii și lucruri de neînțeles”, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție. Cu toate acestea, prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri- mai spune Petre Daea.

De cealaltă parte, reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România susțin că această situație a fost determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene.

Ouăle au ajuns să coste în prezent peste un leu bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat și el. În vară, ouăle s-au vândut la poarta fermei, fără TVA, în medie cu 18 bani pe bucată.