Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se pronunţă pentru reglementarea conflictului din Transnistria prin federalizare şi împotriva unei posibile uniri cu România, într-un interviu acordat publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta.

Preşedintele Dodon a declarat, în repetate rânduri, că sprijină rezolvarea problemei transnistrene pe baza principiului federalizării, subliniind şi în acest interviu că important este conţinutul şi nu denumirea: federaţie, autonomie sau alta.

Reunificarea Republicii Moldova presupune în opinia sa două precondiţii: statutul neutru recunoscut de actorii internaţionali şi recunoaşterea dreptului Transnistriei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi va pierde statalitatea, a se înţelege ‘se va uni cu România’.

În cadrul soluţiei federaliste, Transnistria, în opinia lui Igor Dodon, îşi va păstra preşedintele, parlamentul, guvernul şi chiar drapelul, comune urmând să fie statalitatea, frontierele, politica externă, bugetul şi sistemul bancar. Moldova neutră, a mai spus Igor Dodon, nu va avea nevoie de forţe armate nici pe malul drept, nici pe cel stâng al Nistrului.

Liderul de la Chişinău a declarat că soluţionarea problemei transnistrene va fi posibilă după alegerile din 2018 din Republica Moldova, care, în opinia sa, vor fi câştigate de socialişti şi, în baza unei înţelegeri între UE şi Rusia, Dodon afirmând că a a avut deja contacte în acest sens, declarându-se categoric împotriva unirii Republicii Moldova cu România.

Igor Dodon a cerut Bucureştiului să renunţe la ceea ce el a numit politica ce urmăreşte lichidarea statului moldovenesc, promovată la nivelul instituţiilor puterii de stat româneşti.