În perioada 13 – 17 noiembrie 2017 la Craiova se desfășoară cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului – Concurs Național al interpreților cântecului popular românesc ”Maria Tănase” organizat de Consiliul Județean Dolj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Marți, 14 noiembrie 2017, la Sala I. D.Sârbu a Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova va avea loc Colocviul științific ”Maria Tănase 2017”, o manifestare care a însoțit festivalul încă de la prima ediție. Întreruptă timp de câteva ediții, manifestarea a fost reluată în 2015 în ideea declarată de reunire într-un context științific, explicitar pentru tinerii interpreți, pentru iubitorii de folclor a fenomentului folcloric prin elementele de permenență, dar și de noutate prin alocuțiunile unor nume cu notorietate în domeniul etnomuzicologiei, etnografie, folclorului, realizatori de emisiuni de televiziune și radiofonice.

În contextul ediției din acest an a ”Colocviilor științifice Maria Tănase” vor fi susținute comunicări de către membrii juriului, specialiști în domeniu și doctoranzi ai Universității din Craiova, instituție academică sub egida căreia se derulează aceste reuniuni științifice. Cu acest prilej va fi consemnată deschiderea Colecției Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj ”Valorificarea petrimoniului cultural imaterial” la Biblioteca Națională a României și vor fi lansate volume editate de instituția gazdă. Un moment special va fi acordat lansării volumului ediției a XXIII-a a Festivalului ”Colocviile Maria Tănase 2015”.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune