Ziua Independenței Poloniei, redobândită în anul 1918, după 123 de ani, în care țara fusese împărțită între Austro-Ungaria, Rusia si Prusia, a fost marcată și la Craiova, pentru a treia oară, prima dată evenimentul fiind în anul 2015. Ediția din acest an a sărbătorii i-a avut, bineînțeles, protagoniști și pe militarii polonezi din Brigada Multinațională NATO Sud Est de la Craiova, vineri, 10 noiembrie 2017, fiind organizată în Piața Mihai Viteazu o impresionantă festivitate militară, la care au participat, ambasadorul Poloniei în România, excelența sa domnul Marcin Wilczeck, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi şi oficialităţi ai administraţiei publice locale, viceprimarul Stelian Bărăgan, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa și vicepreședintele CJ, Cosmin Vasile și desigur locuitori ai Băniei. Activitățile au debutat la ora 9.30 cu o depunere de coroane de flori la placa comemorativă a Preşedintelui Republicii Polone Ignacy Mosicicki, la Muzeul de Artă Craiova, urmată de oficierea Sfântei Liturghii la Biserica Toţi Sfinţii, iar de la ora 11.00, apelul de onoare şi expoziţie de echipament militar, în Piața Mihai Viteazu. Cu această ocazie au fost decorați militari polonezi și români, întregul eveniment fiind susținut în limbile poloneză și română, traducerea fiind asigurată de Anna Gartych, și dumneaei membră a Brigăzii Multinaționale.

Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România si Polonia în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia. Militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est se instruiesc în comun, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Cuvântul excelenței sale, domnul Marcin Wilczeck, ambasadorul Republicii Polone în România

Manifestarea a continuat cu un program de cântece patriotice interpretate de militarii polonezi și prezentate de Anna Gartych și, desigur, defilarea trupelor.

 

A consemnat Ludovic Vulea, redactor Radio România Oltenia Craiova