Economia Israelului s-a dovedit, din nou, una din cele mai puternice din lume în ultimele 12 luni. Moneda israeliană este, în prezent, pe locul al doilea în clasamentul celor mai puternice din lume, după yuan-ul chinez, relatează corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan.

Economia Israelului s-a dovedit a fi una din cele mai puternice din lume. Moneda naţională israeliană, shekelul, este în prezent a doua monedă puternică din lume, potrivit unui raport al Deutsche Bank. O rată a inflaţiei aproape inexistentă şi şomajul foarte scăzut au contribuit la propulsarea Israelului pe locul trei în lista celor mai stabileşi promiţătoare economii din lume, potrivit statisticilor Bloomberg. Banca Naţională a Israelului este foarte atentă şi are în spate o creştere economică puternică, în special în domeniul tehnologiei de vârf. Pe de altă parte, este o tradiţie a guvernatorilor Bancii Naţionale Israeliene, care îndeplinesc şi funcţia de consilier economic al guvernului.

În anii ’80, Israelul a cunoscut o inflaţie mare, similară cu cea din ţările din America Latină. După ce regretatul Shimon Peres a reuşit, printr-un plan de urgenţă, să echilibreze economia ţării, asemenea situaţii nu s-au mai repetat. Atunci, Shimon Peres a bătut palma cu sindicatele, care au înţeles necesitatea unui plan de urgenţă. Locomotiva care trage economia israeliană sunt start-up-urile şi tehnologia de vârf, care aduc valută în ţară.