Acţiune civică prin care i se cere primăriei Cluj-Napoca să se implice şi să ajute la colectarea selectivă a deşeurilor menajere.

Asociaţia Declic a depus la registratura municipalităţii o listă cu 3845 de semnături strânse on-line prin care se cere amplasarea de pubele pentru colectarea selectivă la toate punctele gospodăreşti din oraş.

În petiţie, i se mai solicită primăriei să stabilească şi tipurile de selectare.

Organizatorul acţiunii, Luminiţa Dejeu, spune că inclusiv acolo unde cetăţenii fac colectare selectivă, firmele de salubritate încarcă toate deşeurile în aceeaşi maşină.

Noi considerăm că singura soluție viabilă este colectarea selectivă a deșeurilor prin acest lucru reducând cantitățile de deșeuri care sunt depozitate la Pata Rât.

Cerem autorităților locale să pună la dispoziția cetățenilor mijloacele și informațiile necesare pentru începerea acestei colectări, asta însemnând pubelele pentru colectarea selectivă la nivel de blocuri, la nivel de apartament și cel mai important ridicarea deșeurilor în mod selectiv și reciclarea lor, evident. (Luminița Dejeu)

Petiţia depusă de Asociaţia Declic va primi un răspuns din partea primăriei în următoarele 30 de zile. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Oana Buzatu, a precizat însă că primăria lucrează deja la amenajarea a 100 de puncte gospodăreşti îngropate, aflate în toate zonele Clujului, unde depozitarea deşeurilor se poate face doar selectiv.

Primăria a început deja un proces de modernizare a punctelor gospodărești și de creștere a gradului de colectare selectivă a acestor deșeuri menajere prin amplasarea unor platforme îngropate, care să le permită beneficiarilor, locuitorilor acestor cartiere, să depoziteze deșeurile pe care le produc, pe anumite tipuri de materie primă, ambalajelor pe care le au. (Oana Buzatu)