Schimbările fiscale care se pregătesc pentru anul viitor afectează agențiile de turism cu cifră de afaceri sub un milion de euro pe an. Ele ar urma să plătească impozit de 1% din cifra de afaceri, în loc de 16% din profit.

Touroperatorii din Mureș caută deja soluții pentru a evita falimentul pe care îl riscă în cazul introducerii noilor măsuri.

Care ar fi variantele ne spune vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism Mureș, Kelemen Barna:

”Sunt convins că o să schimbe politica, o să schimbe contabila, o să gândească altfel de acum înainte pentru că o să fie catastorofă ca din acea sumă care este cifra lor de afacere să plătească 1%. Dar să nu uităm că sunt mii și mii care lucrează cinstit, plătesc taxe, susțin economia României iar dacă ei nu sunt sprijiniți, motorul este încetinit și nu merg lucrurile cum trebuie”

Peste 85% din agențiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri, crede vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism Mureș, Kelemen Barna:

”Problema este acolo unde agențiile au optat pentru a înregistra toată cifra de afacere ca venit. Din aceste 2.200 de agenții eu cred că undeva la 85% sunt agenții revânzătoare. Vindem un pachet turistic al unui tur operator mare, toți banii aproape îi trimitem la tur operator și noi reținem o sumă mică, între 5 și 8% din suma de bază a pachetului turistic și noi trebuie să ne înregistrăm cu acel câștig.”

Între timp, ANAT a cerut Guvernului reanalizarea măsurilor care sunt împovărătoare pentru cele mai multe agenții de turism .

Împarte cu prietenii tăi: