Un nou racord la autostrada Deva – Sibiu va fi construit la ieşirea din Deva spre Alba Iulia, în zona localităţii Sântuhalm. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care a mai precizat că proiectul va fi realizat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

“Această descărcare a devenit prioritate de gradul zero pentru Ministerul Transporturilor. Domnul director general al CNAIR dă marţi în proiectare definitivă această descărcare. Vom face toate demersurile cu viteză maximă, astfel încât să realizăm foarte repede această descărcare. Nu este posibil ca municipiul Deva, capitala judeţului Hunedoara, să nu aibă descărcare, un acces decent la autostradă”, a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, este posibil ca lucrările la acest nod rutier să înceapă în cursul anului viitor, iar sursele de finanţare vor fi asigurate din fonduri europene.

Directorul general al CNAIR, Ştefan Ioniţă, prezent la Deva, a estimat că realizarea nodului rutier din localitatea Sântuhalm ar putea costa peste 18 milioane de lei. Ștefan Ioniță a precizat că proiectul tehnic va fi gata în 12 luni.

Autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, construirea unui nod rutier în zona localităţii Sântuhalm. Acesta va prelua traficul de pe DN 7 şi de pe drumul judeţean care face legătura între oraşele Deva, Hunedoara şi Călan.

În prezent, accesul de pe DN 7 pe autostrada A1 se face în zona localităţii Şoimuş şi la ieşire din oraşul Simeria, spre Alba Iulia.