România a înregistrat o creştere economică record – cea mai mare din toată Europa: aproape 6% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă specialiştii atrag atenţia că această creştere se bazează din nou pe prea mult pe consum. Cea mai recentă investiție are o particularitate: este primul magazin cu acoperiș verde din Constanța, ne-a spus Dorin Dincă, directorul de Expansiune al companiei care deține respectiva unitate.

„Acoperișul verde filtrează în mod natural apa pluvială prin multitudinea de straturi din care este compus și, în acel mod, se diminuează considerabil cantitatea de apă care se deversează în rețeaua de canalizare. Pe timpul verii, acționează în mod natural prin răcirea temperaturii din clădire, iar pe timpul iernii contribuie la păstrarea căldurii. De asemenea, acoperișul verde diminuează efectul de seră din oraș prin absorbția prafului și a dioxidului de carbon, păstrând nivelul de oxigen“.

Economiștii sunt de părere că ar trebui încurajate investițiile în producție pentru că acestea aduc plus-valoare și creează locuri de muncă. Premise pentru Constanța ar fi multiple dată fiind poziționarea pe coridorul de transport pan-european și legătura cu portul. Însă există problema spațiilor care să poată fi puse la dispoziția investitorilor. Cu o poziție centrală și cu legătură directă la calea ferată, un teren aparținând companiei de stat Oil Terminal ar fi o zonă foarte bună pentru dezvoltarea unei unități de producție, ne-a spus Decebal Făgădău, primarul Constanței.

„Am început încă din primăvara anului 2015 o corespondență cu societatea Oil Terminal în vederea identificării unui spațiu pe care dânșii nu-l mai folosesc și care este neadecvat din punctul de vedere al normelor de mediu astfel încât acesta să fie transferat către municipalitate și, utilizând fonduri structurale, să îl ecologizăm, să-l depoluăm, să-l înzestrăm cu utilități, să elaborăm un plan urbanistic. De fapt, să transformăm o zonă destructurată într-o zonă de dezvoltare. Din păcate, deși am primit un răspuns favorabil cum că Oil Terminal ar dispune de o suprafață de aproximativ 70 de hectare, structura acționariatului împiedică un transfer gratuit către municipalitate. Tocmai de aceea, luăm în calcul orice variantă, eventual chiar și aceea a expropierii pentru utilitate publică“.

Respectivul parc de rezervoare nu mai este folosit de Oil Terminal de 25 de ani, dar decizia de a înstrăina acest teren trebuie luată de acționari, a precizat directorul societății Sorin Ciutureanu.
„Noi îl numim tehnic Depozitul 2 Barbu care este situat în spatele gării Constanța. Din punctul de vedere al activității în această zonă a orașului, sigur că nu mai putem să o folosim ca stocare/depozitare de produse petroliere, este, totuși, aproape în centrul orașului, dar aceasta nu depinde de mine, depinde de ceea ce hotărăsc acționarii majoritari, respectiv statul român“.

Acest teren este dezafectat, trec conducte pe el, se poate construi?
„Este un parc de rezervoare destul de vechi, încă din 1992 nu mai sunt folosite rezervoarele și instalațiile din acest parc, dar încă există instalațiile“.

În prezent, Primăria Constanța sprijină investitorii prin urgentarea procedurilor legale, iar alte facilități sunt negociate de la caz la caz. Primarul Decebal Făgădău a precizat că investitorii nu pot primi gratuit terenuri de la municipalitate, dar sunt soprijiniți la instalarea utilităților pe parcelele cumpărate din piața liberă.