Capturile de peşte din Delta Dunării s-au înjumătăţit faţă de acum 15 ani, în primul rând din cauza colmatării canalelor, afirmă pescarii din Jurilovca.

Într-o întâlnire avută săptămâna trecută cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), pescarii au cerut redeschiderea unei guri de legătură între Marea Neagră şi complexul lagunar Razim-Sinoe.

Argumentul pescarilor a fost scăderea dramatică a resursei piscicole.

„Pescarii din Jurilovca solicită intervenirea de urgență a Rezervației Biosfera Delta Dunării în ceea ce înseamnă decolmatarea tuturor căilor de acces și a canalelor care fac legătura între lacul Razelm și Dunăre. În proporție de 70% discutăm de toate canalele colmatate, la un nivel la care s-a pus în pericol foarte mult resursa piscicolă în ultimii 15 ani. Nici nu se mai poate face transferul de apă din Dunăre către lacul Razelm și invers“, spune primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Cătălin Balaban, preşedintele Asociaţiei de Pescari din Jurilovca, spune că reglementarea vitezei pe canale este o altă problemă care nu şi-a găsit rezolvare.

„Printr-o hotărâre de guvern din 2015, în anumite zone se impune o anumită restricție de viteză. Dar în momentul în care s-a dat acea hotărâre de guvern, ARBDD se obliga să implementeze un program cu aparate de tip radar pentru verificare. De aceea a fost acum o lună acel scandal cu un draft de proiect de hotărâre prin care să modifice, în loc de viteză, să pună limită pe motoare, să nu se mai vină în Deltă cu moatoare de peste 100 cp, dar mai mult a fost ca o scuză a ARBDD că nu a fost în stare să implementeze acest program“, afirmă Cătălin Balaban.