Deputaţii europeni au adoptat într-o comisie de specialitate, propunerea ca un mecanism de repartizare „permanent şi automat” să înlocuiască actualele reguli de primire a solicitanţilor de azil.

Propunerea va deveni oficială în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European şi va fi poziţia de negociere a Parlamentului cu statele membre.

Mecanismul de repartizare permanent şi automat ar urma să înlocuiască actualul regulament „Dublin”, pe baza căruia, prima ţară de intrare în Uniunea Europeană este cea responsabilă în cazul unei cereri de azil.

Agenţia France Presse scrie că propunerea Parlamentului merge mult mai departe decât cea a Comisiei Europene, care nu prevedea cote de repartizare decât în cazul unui aflux excepţional de imigranţi.

Acum, Parlamentul propune ca solicitanţii de azil să fie transferati în orice moment din ţările de sosire spre alte ţări ale Uniunii, care nu au ajuns încă la numărul „corect” de solicitanţi de azil, calculat în funcţie de PIB-ul şi populaţia fiecărei ţări. Statele membre care refuză aceste cote, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, ar putea fi sancţionate, fiind private de o serie de fonduri europene.