Corul “Pro Musica” din Jula a înregistrat recent un CD ce cuprinde muzică religioasă şi muzică laică românească. Compact discul va apărea prin aportul conducătorului corului, domnul Ştefan Oroian şi prin implicarea directă a dirijorului corului Adrian Bugyi. CD-ul marchează împlinirea unui sfert de secol de activitate misionară şi culturală a corului în rândul comunităţii româneşti din Ungaria, dar este şi o încununare a celor peste 25 de ani de cântare românească. Înregistrarea CD-ului s-a realizat cu fonduri obţinute printr-un proiect înaintat de Fundaţia “Pentru Musica” din Jula la Ministerul Resurselor Umane, dar şi cu contribuţia Magyar Rádió Zrt – Studioul de Radio Seghedin “O voce românească”, Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiş şi a altor sponsori.

“Pro Musica” este un cor românesc cu un repertoriu variat, care a încercat de-a lungul timpului să aducă o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti din această ţară. Din cor fac parte etnici români din Ungaria, intelectuali, dar şi oameni de rând, iubitori de muzică corală românească şi internaţională.

Timp de aproape 20 de ani, dirijorul corului a fost Gheorghe Flueraş, în acea perioadă director al Filarmonicii de Stat din Arad. În prezent, dirijorul corului este tot arădean, în persoana tânărului Adrian Bugyi, un tânăr talentat care dirijează mai multe coruri şi în judeţul Arad. De la înfiinţare, coriştii se întâlnesc regulat la repetiţii în câte două ore pe săptămână. Corul a participat la însemnate concerte în ţară şi peste hotare, la diferite festivaluri. Imaginile alăturate ilustrează o zi de muncă a corului julan, la înregistrările efectuate la Jula, sâmbătă, 7 octombrie 2017, în aula Liceului românesc “N. Bălcescu”.

A consemnat: Anca Becan, redactor Foaia românească

 

Foto: Foaia românească