Plata defalcată a Taxei pe Valoare Adăugată va deveni obligatorie pentru firmele rău-platnice şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, începând de anul viitor, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

”TVA split se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă. Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA, şi de aceea cei care au un istoric de rău-platnici şi la data de 31 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA split. Dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

De cealaltă parte, opoziția nu este de acord cu două conturi separate pentru plata TVA.
Preşedintele liberal, Ludovic Orban, susţine că o astfel de prevedere nu face decât să afecteze economia.

”Şi în declaraţii publice făcute de premier s-a văzut că există tendinţa de a face un pas înapoi din partea guvernului, dar, cum noi nu credem în declaraţii, solicităm apăsat guvernului să anuleze reglementarea privind introducerea TVA în integralitate, pentru că altfel deja ordonanţa adoptată a determinat toate companiile să realizeze un efort pentru pregătirea introducerii aplicării acestei aberaţii fiscale, care generează costuri suplimentare pentru fiecare companie şi care generează o stare de nelinişte şi neîncredere, în general, în mediul privat”, a explicat Ludovic Orban, președintele PNL.