La iniţiativa acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Filiala Iaşi a Academiei Române în parteneriat cu Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi organizează vineri, 20 octombrie a.c., ora 12.00, în Aula Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” (Bdul. Carol I, nr. 11), conferinţa “Cultura şi unitatea naţională” susţinută de domnul Nicolae Dabija.

Scriitor, istoric literar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012), redactor șef al săptămânalului “Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (săptămânal care a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care sprijinea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească), președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova (organizație de cultură și drept la care au aderat peste 150 de organizații culturale, asociații neguvernamentale şi care, în iulie 2008, avea peste 250.000 membri, fiind organizația nonguvernamentală cu cea mai largă susţinere din republică, cu filiale în Ucraina, Bucovina de Nord, sudul și nordul Basarabiei, Federația Rusă (Moscova, Norilsk, Surgut), Israel, Italia, Grecia, Serbia, Letonia, Georgia), laureat al premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995), laureat al Ordinul Steaua României în grad de Comandor (2000), autor a peste 70 de volume de poezii, proză, eseuri, nuvele, Nicolae Dabija s-a implicat profund în viaţa comunităţilor româneşti din jurul României.

Aflându-ne în pragul Centenarului Marii Uniri, conferinţa “Cultura şi unitatea naţională” susţinută de domnul Nicolae Dabija se constituie într-o manifestare culturală  importantă, dar mai ales necesară.  Conferinţa se înscrie în seria Prelegerilor Academiei Române. Intrarea este liberă.