Pasiunea pentru muzica tradițională și performarea interpretării au constituit argumentele pentru care Alexandru Pugna, celebrul interpret de muzică populară, a înființat și a susținut  timp de peste un deceniu organizarea și desfășurarea unui festival național dedicat promovării folclorului muzical autentic.

Intitulat  sugestiv „Pană de Păun”,  Festivalul naţional de interpretare a cântecului popular românesc va avea cea de-a XI-a ediție în perioada 22 – 23 noiembrie 2017  la Bistrița. Organizat de Asociaţia Culturală „Pană de Păun”, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi cu Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, festivalul invită pe tinerii interpreţi vocali ai cântecului popular pentru a evolua în acest cadru competițional național. Organizat într-o zonă  etnofolclorică recunoscută pentru zestrea culturală transmisă cu demnitate de secole de purtători de folclor și performeri în domeniu, zona Bistriței și Năsăudului, festivalul are și un element inedit care îi conturează imaginea simbolică în spațiul public: trofeul constă, atât în premiu în bani, cât și într-un clop cu pană de păun din  dorința de a pune în valoare acest element de mare spectaculozitate al portului tradițional năsăudean, unic în lume.

            Manifestarea a fost inițiată de domnul Alexandru Pugna, un veritabil om de cultură, actualmente secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale. Pentru Radio România Regional Domnia Sa ne-a acordat un interviu în exclusivitate:

 

A consemnat: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune