Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, ieri, că urmează să deschidă cinci centre noi pentru arşi.

Două dintre acestea vor fi în Bucureşti şi câte unul în Timişoara, Iaşi şi Tîrgu-Mureş.
Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, deputatul mureșean Florin Buicu, a arătat că noua clinică face parte dintr-un proiect mai mare, finanțat prin Banca Mondială, care va moderniza radical Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș:

”Această secție este necesară pentru Tîrgu-Mureș, Tîrgu-Mureșul fiind un centru regional recunoscut din punct de vedere medical. Acest centru de arși va face parte dintr-o clădire nou construită, în care, pe lângă secția de arși, se vor muta blocurile operatorii din clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, cât și secția ATI. Pentru această nouă clădire, în acest moment, Banca Mondială a lansat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Din informațiile pe care le dețin, această nouă clădire va fi construită lângă actuala clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, fiind unită printr-o pasarelă de clădirea spitalului.”

Florin Buicu a adăugat că o nouă clinică este cu atât mai necesară, cu cât, în județul Mureș, nu există capacitatea de a-i trata pe cei cu arsuri grave.

”În momentul de față, Mureșul nu are paturi pentru mari arși. În cadrul secțiilor de chirurgie plastică de la nivelul Spitalului Clinic Județean există posibilitatea de îngrijire a arșilor care îndeplinesc anumite criterii, dar pentru marii arși nu avem în momentul de față capacitatea de tratament. Capacitatea de tratament pentru mari arși înseamnă, de fapt, paturi speciale de anestezie și terapie intensivă cu prevenirea infecțiilor nozocomiale prin prevenirea infecțiilor care pot să apară la un organism tarat de o asemenea arsură.”

Începând de anul viitor, în funcţie de studiile de fezabilitate şi de proiectare, ar putea să înceapă construcţia celorlalte centre mari de arşi din București și Tîrgu-Mureș.