Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale invită oraşele din România să candideze pentru titlul de Capitală Mondială a Cărţii, UNESCO lansând recent apelul de candidaturi pentru anul 2020.

Prin acest demers, UNESCO recunoaşte eforturile depuse de oraşe pentru promovarea cărţilor şi a cititului. Câştigătorul va deţine acest titlu timp de un an, începând cu Ziua Internaţională a Cărţii şi Dreptului de Autor, 23 aprilie 2020, până în aceeaşi zi din anul următor.

Comitetul Consultativ pentru programul „Capitala Mondială a Cărţii” este alcătuit din reprezentanţi ai Federaţiei Internaţionale a Editorilor, ai Federaţiei Internaţionale a Bibliotecilor şi Asociaţiilor de Biblioteci şi ai UNESCO. Dosarele de candidatură se vor transmite în limbile engleză ori franceză, până la data de 15 martie 2018.

Prima ediţie a competiţiei a fost lansată în 1996, Madridul fiind prima capitală mondială a cărţii în anul 2001. Anul acesta, Capitala Mondială a Cărţii este oraşul Conakry din Guineea, iar în anii următori deţinătoarele titlului vor fi oraşele Atena şi Sharjah.

Prima ediție a competiției a fost lansată în 1996, Madridul fiind prima capitală mondială a cărții în anul 2001.