Peste 46.000 de doze de vaccin antigripal sunt necesare judeţului Galaţi pentru persoanele care necesită şi au dreptul la imunizare gratuită, a declarat vineri presei purtătorul de cuvânt al imunizare gratuită al Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Galaţi, Ani Nistor.

Potrivit sursei citate, DSP Galaţi a finalizat inventarierea numărului de persoane care necesită şi au dreptul la imunizare gratuită în cadrul Campaniei naţionale de vaccinare antigripală, pentru sezonul rece 2017-2018, catagrafierea celor care au acest drept făcându-se prin medicii de familie pe baza semnăturii persoanelor în cauză.

”S-a constatat din anii anteriori că nu toate persoanele eligibile doresc să se vaccineze, prin urmare, anul acesta catagrafia la medicii de familie s-a făcut pe baza acordului semnat al pacientului. La nivelul judeţului Galaţi necesarul de doze de vaccin antigripal pentru vaccinarea gratuită a persoanelor incluse în categoriile cu risc este de 46.703 doze. Pentru persoanele cu afecţiuni medicale cronice sunt necesare 16.598 doze, pentru gravide 414 doze, pentru personalul medical 2.350 doze, pentru persoanele rezidente 1.286 doze, iar pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani 26.055 de doze. Deocamdată nu am primit vaccinul antigripal”, a spus Ani Nistor.

Ea nu a putut preciza când va începe campania de vaccinare. Vaccinul antigripal nu a ajuns în judeţe pentru că s-au întârziat procedurile de achiziţie care sunt făcute în sistem centralizat de către Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, medicii de familie recomandă începerea campaniei de vaccinare antigripală în prima parte a lunii octombrie, în condiţiile în care în această perioadă creşte îngrijorător numărul celor care suferă de viroze şi pneumonii.

Un număr de 2.399 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu viroze respiratorii şi 180 cu pneumonii în prima săptămână de raportare de la reluarea monitorizării cazurilor de infecţii respiratorii.