Primarul Nicolae Robu a anunţat că va comanda un studiu prin care să se găsească explicaţii la numărul foarte mare al cazurilor de cancer din zona Timişoarei.

Nicolae Robu a subliniat că în vestul ţării este foarte ridicată frecvenţa bolilor cardiovasculare şi a cancerelor. Primăria trebuie să afle cauzele care atentează la starea de sănătate a populaţiei pentru a acţiona preventiv, a precizat Nicolae Robu.

“Nu putem spune că sărăcia conduce la aşa ceva, pentru că trăim în zona cu cea mai ridicată bunăstare din ţară. Vreau focalizare pe aceste boli, care se ştie că sunt foarte grave şi care sunt cauza unei mortalităţi crescute”, a punctat primarul, citat de Agerpres.

Studiul se va focusa pe trei boli grave, cardiovasculare, cancere şi încă una pe care o vor numi specialiştii, cel mai probabil, aceasta fiind diabetul.

Potrivit oncologilor timişoreni, incidenţa cancerului a crescut, dar a crescut şi numărul de supravieţuitori.

“Vestea bună este că, deşi incidenţa cancerului a crescut, a crescut şi numărul de supravieţuitori. Dacă în anii ’90 aveam aproximativ 1.300-1.400 de noi cazuri de cancer anual în judeţul Timiş, iar numărul de supravieţuitori era de 5.000-6.000, acum se înregistrează circa 2.700 de cazuri anual, în timp ce numărul supravieţuitorilor ajunge la aproximativ 20.000. Pe lângă accesul pacienţilor la terapii moderne, avem nevoie şi de ceea ce înseamnă servicii de recuperare a pacienţilor odată ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se încheie atunci când cancerul este în remisie completă, ci pacientul are nevoie de recuperare”, spune dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara.

La radioterapia timişoreană ajung anual circa 1.500-2.000 de pacienţi.