Avertismentul vine din partea Asociației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, prin intermediul mai multor studii recente, pe produse precum mici sau șuncă, ce se regăsesc pe piața din România.

În privința micilor, studiul a indentificat 6 produse care conțin un aditiv alimentar (așa-numit E), dar și alte două preparate la care care au fost identificate 13 asemenea substanțe.

Directorul InfoCons, Sorin Mierlea, spune că trebuie să citim neapărat eticheta produsului înainte de a-l cumpăra:

”Dacă ne uităm pe un produs și nu înțelegem trei lucruri din ingredient, mai bine îl lăsăm în raft. Doi la mână, este foarte simplu să începem să fim mai responsabili când cumpărăm atât un tricou sau un pantalon, să ne uităm din ce este făcut, cât și când cumpărăm mâncare. Pentru că totdeauna uităm ce ”carburant” băgăm în noi și mai ales în copiii noștri! Iar din această perspectivă, fiecare dintre noi am putea să facem mai bine și mai mult, pentru a avea produse mai de calitate în raft. Fiindcă dacă nu mai cumpărăm orice tâmpenie, și agentul economic va fi mai atent cu ceea ce pune în vânzare.”

Toate aceste studii se regăsesc pe siteurile infocons.ro și protectiaconsumatorilor.ro, unde oricine se poate informa gratuit.

În plus, mai există aplicația gratuită Infocons, unde putem scana codul de bare al produsului și afla toate datele necesare.

O altă variantă, susține Sorin Mierlea, și pe care nu și-o permite toată lumea, ar fi să apelăm la produsele vegetale și de carne, crescute în medii naturale, necontaminate.