Uniunea Elenă din România organizează în perioada 12-15 octombrie 2017 la Craiova Festivalul Elenismului din România.

Evenimentul se desfășoară sub egida Ambasadei Republicii Elene în România și este cofinanțat de Uniunea Elenă din România, Guvernul României, Departamentul pentru Relații Interetnice și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

La această ediție participă reprezentanți din peste 20 de comunități elene din țară.

Invitați speciali: Corul de copii ”Glasuri cristaline” (cu un repertoriu format din cântece grecești și prelucrări folclorice românești) și Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” din Craiova, care va prezenta un fragment din spectacolul ”Nuntă de pomină la olteni” (scenariul și regia Gabriela Rusu-Păsărin).

 

 

 

Prin cele cinci spectacole, care vor fi prezentate timp de trei zile pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, se susține promovarea diversității etnoculturale și lingvistice, cultivarea valorilor comune și a dialogului intercultural.

Festivalului Elenismului din România este cel mai important eveniment din activitatea Uniunii Elene din România, alături de Olimpiada de limba neogreacă.

Festivalul va debuta joi, 12 octombrie 2017, cu o paradă a costumelor populare grecești pe traseul Piața William Shakespeare – Piața Mihai Viteazu.

Festivalul Elenismului este un eveniment major pentru cultura comunităților de eleni care trăiesc pe teritoriul României. Această prestigioasă manifestare a ajuns la Ediția a XVII-a. Prima ediție a acestui festival a avut loc acum 25 de ani, la București, oraș, care a găzduit cele mai multe ediții. Constanța, Brașov, Galați, Ploiești, Iași, Pitești au fost orașe românești, în care s-au desfășurat următoarele ediții ale acestui festival. În anul 2016, Atena, orașul de origine al democrației, culturii europene, capitala însoritei Ellade, a găzduit cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Elenismului.

Toate cele 16 ediții desfășurate în intervalul 1992-2016 au avut un numitor comun: dragostea pentru folclorul elen, pentru dansurile grecești, pentru portul tradițional elen. Fiecare dintre regiunile Greciei, pe lângă moștenirea comună, transmisă vreme de milenii, din generație, în generație, are propriul specific, acesta regăsindu-se atât în frumusețea costumelor populare, cât și în tonalitatea muzicii grecești, în rezonanța instrumentelor, în mesajul versurilor, în tehnica dansurilor. Festivalul Elenismului reprezintă o sinteză, cum numai elenii știu să facă, între trăirile sufletești, moștenirea tradiției populare, ritm, tonalitate și culoare.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune