Sunt vizate vulpile, dar și câinii și pisicile.  Directorul instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor a precizat că momelile vaccinale vor sosi în judeţul Covasna pe data de 11 octombrie, iar campania se va derula în două etape – în prima fază, prin distribuirea aeriană a acestora, iar în a doua, prin plasarea manuală a momelilor la vizuinele vulpilor, operaţiune care va fi realizată de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare şi medicii veterinari implicaţi.
Potrivit acestuia, în total vor fi distribuite 20 de momeli vaccinale pe kilometrul pătrat.
Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic multianual privind controlul şi eradicarea turbării la vulpe, iniţiat în anul 2011, care a dat rezultate foarte bune în judeţul Covasna.
Dacă în anul 2008 pe raza judeţului fuseseră identificate 43 de animale turbate, în ultimii doi ani nu a mai fost diagnosticat niciun caz, a precizat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare.
În paralel cu vaccinarea vulpilor, se va desfăşura şi o campanie de imunizare împotriva rabiei a câinilor şi pisicilor din proprietate privată. Proprietarii care vor refuza vaccinarea animalelor vor fi sancţionaţi contravenţional.
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna a precizat că în campania desfăşurată anul trecut au fost vaccinaţi aproximativ 95% dintre câini şi peste 25% dintre pisicile existente în judeţ, iar pentru refuzul vaccinării au fost aplicate 24 de amenzi, în valoare totală de 10.400 de lei.

Mara Deleanu