Un investitor turc va începe din primăvară construcția unei fabrici de procesare a porumbului pentru industria alimentară. Unitatea de producție va fi deschisă în Medgidia și va avea aproximativ 3.000 de angajați din toată regiunea. Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, ne-a spus că investiția se află pe finalul obținerii avizelor necesare.

„Acea investiție mare este în procedură de obținere a unor avize. I s-a eliberat certificatul de urbanism pentru autorizația de construire, iar pentru a ajunge să i se elibereze această autorizație trebuie să obțină niște avize care i s-au cerut prin acel certificat de urbanism. Se pare că în scurt timp va obține și ultimul aviz, ceva legat de apele române unde este un pic mai complicat, dar se pare că au ajuns la nivelul la care au îndeplinit toate condițiile și vor primi și acest aviz. Și în acel moment se va elibera autorizația de construire, iar începerea construirii efective va fi probabil în primăvară“, a afirmat pentru Radio Constanța, primarul orașului Medgidia.

Medgidia a început să devină atractivă pentru investitori pentru că aceștia beneficiază de anumite facilități, a mai spus primarul localității Valentin Vrabie.

„Ca testare pe piață în ultimele luni Medigidia a avut mai multe vizite, mai multe companii cu intenții de a veni la Medgidia“, dezvăluie edilul.

Reporter: Ce facilități oferiți investitorilor?

„În primul rând suprafețe de teren la care sunt foarte aproape utilitățile. Unele dintre ele au deja canalizare, apă curentă, energie electrică. Și bineînțeles, o administrație deschisă unde toate documentațiile se obțin într-un termen record ceea ce este de foarte mare interes pentru toți investitorii“, mai completează Valentin Vrabie.

Interesul oamenilor de afaceri turci nu se limitează doar la zona Medgidia unde există o comunitate importantă a acestei etnii, dar relațiile economice româno-turce ar putea fi impulsionate de redeschiderea liniei de feribot Constanța – Istanbul, apreciază Zeki Uysal, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci.

„Avem două firme, ambele vor să facă câte o fabrică: una în port, una în zona Medgidia, un investitor mare. Vrem să înceapă din nou cursele de feribot Istanbul – Constanța. Dacă reușim acest lucru, va fi foarte bine pentru Constanța“, crede omul de afaceri turc.

În vremurile de glorie ale orașului Medgidia, cei doi mari angajatori fabrica de ciment și IMUM totalizau peste 10.000 de angajați. În prezent, cel mai mare angajator din localitate, o fabrică de mase plastice, va ajunge la 500 de salariați în 2018 când va termina planul de extindere.