Proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem Patriot va fi promovat în Parlament în maximum două săptămâni, astfel încât, în prima parte a lunii noiembrie, să poată fi contractat acest sistem de apărare antiaeriană – a anunţat ministrul Apărării Mihai Fifor.

Achiziţionarea se face printr-un acord între Guvernul României şi cel al Statelor Unite pentru 7 sisteme Patriot, care vor dispune de un radar de ultimă generaţie.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, până la sfârşitul anului, va fi încheiat şi contractul de achiziţie pentru transportoarele blindate 8X8 Piranha:

”Vineri, la ora 11 vom avea o întâlnire cu partenerii americani, la primul-ministru, pentru o ultimă lectură pe Memorandumul de înţelegere General Dynamics și, totodată, pentru a putea să trecem și la contractarea primelor transportoare. Acest program înseamnă retehnologizarea Uzinei Mecanice București și producerea în România de transportoare blindate Piranha 5.”

Ministrul Mihai Fifor a reamintit că, din cele două procente din PIB alocate apărării, 38 de procente sunt destinate programelor de înzestrare aprobate în CSAT şi în Parlament şi a dat asigurări că, în prezent, execuţia bugetară este în grafic.

Sursa: RRA