Pe 5 octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației.

Elevii şi profesorii nu vor face cursuri, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei Naționale și Cercetării, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Educației.

Potrivit Ministerului Educaţiei, fiecare unitate de învățământ va decide ce se va face în această zi. Școlile se pot închide sau pot organiza diverse activităţi, pe care trebuie însă să le anunţe din timp.

Ziua Internationala a Educatiei a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ‘‘Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) și ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.

”Education International”, federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.