Adrian Daminescu - arhiva pers.1 (adriandaminescu.com)
Adrian Daminescu – arhiva pers.1 (adriandaminescu.com)

„Pasiunea pentru cântec a apărut înainte de mă fi născut. Mama a fost solistă de operă, iar tatăl meu, dirijor de operă, deci nu putea să iasă altceva decât tot un muzician. Eu nu mi-am dat seama de calităţile mele muzicale şi nici acum nu-mi dau… Compun, cânt, iar cel care trebuie să mă aprecieze este publicul. Primul meu cântec s-a numit «Mama». Aveam doar 9 ani, iar atunci s-a declanşat dorinţa de a cânta. După spectacol au sărit toţi să mă pupe, pentru că eram cel mai mic cântăreţ din familie, chiar dacă mama voia să fiu doctor”, se destăinuie artistul (adriandaminescu.com).

„Eu te voi iubi” (Marius Ţeicu-Dan V.Dumitriu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.

Adrian Daminescu - arhiva pers.2 (adriandaminescu.com)
Adrian Daminescu – arhiva pers.2 (adriandaminescu.com)

Adrian Daminescu s-a născut la 2 octombrie 1956, la Timișoara, într-o familie de muzicieni. Tatăl, Constantin Daminescu, era un cunoscut compozitor și dirijor, iar mama, Aznif Elisabeta Daminescu, era soprană – solistă a scenei lirice la acea vreme.

La numai patru ani, tatal său îi cumpără o vioară, dar ulterior micul Adrian și-a îndreptat atenția către pian, pe care l-a studiat până la 12 ani, următorul instrument abordat fiind violoncelul, timp de 16 ani. Termină gimnaziul la Liceul de muzică din Constanța. Vacanțele le petrecea la Timișoara, la bunicii din partea tatălui (bunicul de origine germană și bunica de origine cehă) și la București, la bunicii materni de origine armeană.

 

 

„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu-Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.

În 1970, s-a înscris la Liceul de muzică din Timișoara, iar  în 1972 debuta în grupul Promusica, alături de Ilie Stepan, Perin Boyan, Erly Krauser și alții. În 1974, pleacă din Promusica și înființează, alături de Octavian Peagu, un grup de folk progresiv, Helicoidal. Un an mai târziu, în vara anului 1975, la festivalul ”Primăvara baladelor”, grupul câștiga voturile publicului și ale juriului condus de Adrian Păunescu, precum și Premiul de Popularitate, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.

Adrian Daminescu - arhiva pers. (adriandaminescu.com)
Adrian Daminescu – arhiva pers. (adriandaminescu.com)

Între 1975-1977, ultimii doi ani de liceu, studiază canto cu Doamna prof. Georgeta Stoleriu, în Bucureşti, la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti”. Este admis la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, student la secția canto, avându-i profesori pe Ion Stoian, Georgeta Stoleriu și, mai târziu, pe Ion Pop. În același an, după Bacalaureat, și-a făcut debutul scenic la Opera din Constanța, sub bagheta tatălui său, în spectacolele estivale interpretând rolul Eisenstein din ”Liliacul” și Papacoda din ”O noapte în Veneția”, ambele în limba germană.

„Şi m-am îndrăgostit de tine” (Vasile Veselovski – Mihai Maximilian) de pe albumul „Adrian daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.

În Conservator a pus bazele grupului Basorelief, împreună cu frații Adrian și Mircea Romcescu, iar în 1980 a înființat grupul rock Blitz. În 1983, grupul se destramă și Adrian Daminescu devine solistul trupei Columna până în 1990, alături de Adrian Albulescu (Chițu) — chitară, Constantin Răducu (Costel) — tobe, Tolea — clape, Idu Barbu — clape, Anton Hasiasi — bas, în acea perioadă, Columna fiind trupă de vârf în hard-rock-ul autohton.

Adrian Daminescu - Amor Nebun (Mamaia 1992 - adriandaminescu.com)
Adrian Daminescu – Amor Nebun (Mamaia 1992 – adriandaminescu.com)

În 14 februarie 1990, pleacă în Anglia şi participă la emisiuni ce priveau evenimentele petrecute în țară și, sensibilizat de ce se întâmpla, compune piesa ”România”, care devine cel mai apreciat hit românesc al diasporei din toată lumea. Începe să compună și finalizează primul său album (1995), intitulat ”Bucăți din mine”, care cuprinde starea de spirit generală a poporului român. Doi ani mai târziu  revine în România şi compune mai mult muzică de film, conform site-ului biografii famouswhy.ro.

Adrian Daminescu - Pentru Viata Ta (adriandaminescu.com)
Adrian Daminescu – Pentru Viata Ta (adriandaminescu.com)

ROMÂNIA (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretată de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)

„Am mai multe melodii dragi, dar «România» rămâne de bază, deoarece textul a fost scris imediat după Revoluţie. La cum sunt vremurile de astăzi, cred că versurile cântecului se vor potrivi şi în contextul actual.

Adrian Daminescu (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro)
Adrian Daminescu (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro)

…Sunt mai multe piese, însă ele nu mai fac obiectul succesului în zilele noastre, deoarece gustul publicului s-a mutilat, fiind atât de multe apariţii noi în domeniul muzical. Cred totuşi că această situaţie nu va mai ţine mult. Pe vremea lui Ceauşescu am fost nevoiţi să cântăm melodii patriotice, iar la festivaluri era greu să ai în repertoriu melodii de dragoste. Cu toate acestea, eu am cântat întotdeauna dragostea, având versuri cu esenţă, un mesaj frumos pentru reprezentantele sexului frumos. Am fost însă şi calic. Am vorbit doar atunci când am avut ceva de spus. Oricum, sunt făcut pentru a cânta, nu pentru a vorbi!”

„Într-o zi” – (Dinu Giurgiu-GeorgeŢărnea, aranj. orch. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)

Între piesele lansate de artist se numără ”Într-o zi”, ”Și m-am îndrăgostit de tine”, ”Portret de fată”, ”Ochii tăi”, ”Nu te voi uita niciodată”, ”Mai dă-mi o speranță”, ”Mai știu”, ”Nu poți uita”, ”Așteptând să vii”, ”Îmi spui vorbe-n vânt”, ”Eu te voi iubi”, ”Alături de tine”, ”Plouă cu flori” și multe altele.

Adrian Daminescu (ovomusic.ro)
Adrian Daminescu (ovomusic.ro)

Anul 2005 a reprezentat anul de cotitură, când a cunoscut-o pe actuala sa soție, Dana. Adrian Daminescu s-a întors la viața artistică, la scenă, emisiuni televizate, spectacole, evenimente care pentru el au reprezentat o a doua naștere. Ultimii ani au fost creativi, scoțând în evidență un talent didactic nativ — pregătirea unui grup de copii talentați, pe care i-a promovat în media.

 

De aceea te iubesc.Reggae.Remix (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)

Poza-Adrian-Daminescu-foto-by-Bogdan-Dragomir-560x420
Poza-Adrian-Daminescu-foto-by-Bogdan-Dragomir-

„…E greu pentru mine să înţeleg ce se întâmplă în ţara noastră cu muzicienii buni. Poate o să fiu considerat învechit, dar nu pot înţelege haosul. Nu sunt pregătit pentru lumea care s-a creat. Nu mă mai regăsesc în nimic, nu mai înţeleg limbajul de astăzi. Mă regăsesc doar în ochii iubitei mele, în studio, în bucătărie şi în prietenii pe care îi am. Se împuţinează pe zi ce trece, unii dintre ei plecând pe lumea cealaltă. Cred că şi tânăra generaţie m-ar iubi, dar numai să ajungă să mă asculte…”, spune, cu amărăciune, muzicianul.

VREAU!!! (muz. şi vers. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)

În ultima perioadă, este o prezență constantă în spectacole și turnee în țară și în străinătate, dar și în emisiuni de televiziune.

„Talentul, cultura, patriotismul si daruirea pot transforma omul simplu intr-un mare artist national… Patriotismul, informarea, tenacitatea si cultura, pot transforma omul intr-un politician national… Conditia fizica, tenacitatea si patriotismul pot transforma omul intr-un sportiv national… Dar lipsa de cultura, de patriotism si nerecunoasterea valorilor nationale, pot transforma o natie intr-o natie de nimic…” – ADRIAN DAMINESCU (adriandaminescu.com)

La mulţi ani, cu sănătate şi cu multe bucurii, ADRIAN DAMINESCU!

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional

 

 

 

 

 

 

 

Surse info: adriandaminescu.com, biografii famouswhy.com, arhiva pers. Bogdan Dragomir, wikipedia.org.ro

Sursa video: Youtube.com

Mulţumiri speciale tuturor pentru sprijinul acordat!