Ca în fiecare an, la finalul lunii septembrie se celebrează Sărbătoarea Recoltei la podgoria din localitatea Aliman, județul Constanța.

În cadrul acestei sărbători se reface tradiția zdrobirii strugurilor de către fete.

Sărbătoarea este un mod pentru firma care deține podgoria de a mulțumi localnicilor angajați permanent la via din localitate.

Anul 2017 a venit cu mari provăcări pentru viticultorii din zonă, însă producția din acest an a fost foarte bună, ne-a spus Ghenadie Bobeică, administratorul firmei care deține podgoria.

„Recolta a fost foarte frumoasă, suntem mândri de rezultatele pe care le-au obținut colegii noștri din vie și acum urmează efortul celor din cramă. Dar anul a fost dificil, iarna cu foarte multă zăpadă și temperature scăzute care au afectat via în unele zone, o perioadă de îngheț ma târzie care a necesitat alte eforturi din partea echipei din vie, au și petrecut nopțile aici menținând temperature peste cea de îngheț, ploile frecvente cee ace a însemnat un risc de boli și tratamente suplimentare. Dar rezultatul se vede!”, a declarat Ghenadie Bobeică.

Sărbătoarea mai are și un scop caritabil și anume de a sprijini cu o donație școala din Aliman.

Cei care doresc dintre invitați participă la concursul de cules de struguri, iar ei sunt înscriși în registru ca zilieri.

Salariile aferente muncii lor de zilieri sunt donate de firmă către școală, ia aceasta, în colaborare cu profesorii și părinții decid de ce au nevoie pentru a asigura condiții mai bune copiilor din comună.

La fel ca anul trecut, suma care urmează să fie donată este în jur de 2.000 de lei.