Bolnavii de cancer constănţeni care au nevoie de radioterapie trebuie să mai aştepte până când un astfel de centru va redeveni funcţional.

Activitatea Serviciului de Radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost suspendată în urmă cu mai bine un an, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare.

Ca urmare, pacienţii din Constanţa fac radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti sau alte judeţe ale ţării.

Sunt totuşi speranţe că problema îşi va găsi rezolvare anul viitor.

„Spitalul Județean Constanța se află în continuare între primele cinci unități spitalicești din țară care vor beneficia de un accelerator liniar. Acesta va sosi la Constanța, sper, cel mai probabil și cel mai târziu, în luna mai a anului viitor. Licitația s-a încheiat, au fost achiziționate aceste acceleratoare – acesta care va veni la Constanța. Eu sper ca în toamna aceasta să terminăm tot ceea ce înseamnă infrastructură în cadrul Spitalului Județean, urmând ca în primăvara următoare să montăm acest accelerator și undeva la jumătatea verii să avem acceleratorul în funcțiune”, a precizat Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC.

O altă veste bună este că în scurt timp va fi deschis, la Cumpăna, un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer, similar „Casei Soarelui”, închis recent.

Centrul de la Cumpăna este în curs de autorizare, va avea 49 de paturi şi va funcţiona în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.