Mamele bebeluşilor din Caraş-Severin pot sta liniștite deocamdată în privința imunizării nou-născuţilor împotriva hepatitei B. Ministerul Sănătății a repartizat, prin intermediul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1125/26.09.2017, 100.000 de doze de vaccin antihepatic B pediatric, pentru toate direcțiile de sănătate publică din țară.

Județului Caraș-Severin îi revin, în acest context, 969 de doze de vaccin. Acesta se administrează copiilor nou-născuți în primele 24 de ore de viață și va fi distribuit maternităților. DSP Caraș-Severin a solicitat pentru anul 2017 un număr de 2.200 de doze.

Vaccinul antihepatic B este un vaccin inclus în programul național de imunizări și este administrat nou-născuților în maternitate, după naștere, având drept scop imunizarea bebelușului împotriva infecțiilor cauzate de virusul hepatitei B.

Parcursul clinic al hepatitei B acute nu poate fi distins de cel al altor tipuri de hepatita virala acuta. Perioada de incubaţie variază de la 60 la 150 de zile (în medie 90 de zile).

Manifestările clinice şi simptomele apar mai des la adulţi decât la nou născuţi şi copii, care au, de obicei, o evoluţie acută asimptomatică. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre adulţi care au infectii acute sunt asimptomatici.

Daiana Roşca