Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, înfiinţat în anul 1993, are drept scop derularea unei activităţi ştiinţifice pentru identificarea valorilor culturale care asigură existenţa şi continuitatea românilor pe meleagurile ungare. Funcţionează cu trei secţii: etnografie, lingvistică-literatură şi istorie. Activitatea ştiinţifică depusă de către intelectualii grupaţi în jurul acestui atelier constituie una dintre cele mai importante realizări spirituale din ultimele decenii ale comunităţii româneşti din Ungaria. Încă de la începuturi Institutul îşi orientează activitatea în două direcţii principale: una de cercetare ştiinţifică pe tărîm istoric, demografic, filologic, istorico-literar, lingvistic, etnografic-etnologic, artistic, iar cealaltă de valorificare a rezultatelor cercetărilor din aceste domenii, prin publicaţii, periodice proprii şi prin cărţi. În acelaşi timp, Institutul organizează anual manifestări ştiinţifice de prestigiu, sesiuni de comunicări şi mese rotunde cu participanţi din ţară şi peste hotare.

La ședința din 23 septembrie  pe ordinea de zi a figurat darea de seamă despre activitatea Institutului pe anul 2016, dezbaterea şi aprobarea gospodăririi pe anul trecut și planul de lucru al Institutului pe anul în curs.

De  asemenea a fost stabilită și data organizării celei de-a 27-a ediții a simpozionului internaţional anual (11-12 noiembrie la Jula), care oferă ocazia facilitării contactului, schimbul de idei, informaţii şi experienţă între specialişti implicaţi. Prin organizarea Simpozionului scopul Institutului este să ofere realizarea unui dialog ştiinţifico-cultural, încurajarea intelectualilor, a generaţiilor tinere de a cunoaşte şi proteja, de a-şi însuşi şi perpetua acest patrimoniu, marcă a propriei identităţi etno-culturale. Conferinţa oferă posibilitatea de contact direct între acei istorici, etnografi, lingvişti, literaţi, etnologi, etc. din Ungaria şi România, care au acelaşi domeniu de activitate. Institutul scoate anual publicaţiile „Simpozion”, „Izvorul” şi „Lumina”.

De menționat faptul, că Institutul se confruntă de ani de zile cu serioase greutăți financiare. „Suntem foarte limitați ca societate civilă, am încercat din când în când să înaintăm proiecte la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni… dar acolo n-avem nici măcar atâtea șanse, ca în Ungaria. Institutul a primit pe an ce trece din ce în ce mai puțini bani pentru organizarea Simpozionului, așa întrucât în acest an nici nu am înaintat proiect, dat fiind faptul că pentru România acest Institut nu este important” – spune directoarea Institutului, Maria Berenyi.

Directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria va fi invitata de onoare a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania ce va avea loc în perioada 3–8 octombrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Festivalul Internațional de Carte Transilvania este un eveniment de anvergură internaţională care susţine cultura scrisă română şi universală. Centrul Clujului găzduiește, în fiecare an, numeroase lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice; întâlniri cu scriitori români şi străini; dezbateri, conferinţe, colocvii, concerte și spectacole. Anul acesta, cei care vor participa la cea de-a cincea ediţie a Festivalului, se vor putea întâlni cu personalități celebre în lumea literaturii contemporane, precum Sandrone Dazieri, Maria Berényi, Alice Notley, Irina Petraș și Petr Borkovec. Misiunea Festivalului Internațional de Carte Transilvania este aceea de a oferi, timp de șase zile, o călătorie extraordinară în lumea cărților, printr-o manifestare culturală amplă pe măsura Clujului academic, cultural și spiritual.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator, emisiunile în limba română, Radiodifuziunea Ungară/MTVA

Sursa: http://www.romanintezet.hu/index.php

Foto: Foaia românească