Aproximativ 15% dintre deţinuţii încarceraţi în Penitenciarul Satu Mare refuză participarea la programele de reinserţie socială şi formare profesională.

Purtătoarea de cuvânt Simona Galiş afirmă că aceştia sunt deţinuţi care nu mai ţin legătura cu familiile, iar când sunt eliberaţi nu au unde să locuiască. Cei mai mulţi sunt cazaţi temporar în Adăpostul de Noapte:

Avem numeroşi deţinuţi care nu pot sau nu doresc să se integreze. Cei mai mulţi sunt deţinuţii care nu beneficiază de sprijinul familiei, iar la ieşirea din Penitenciar se trezesc nu doar fără un loc de muncă, ci şi fără un acoperiş asupra capului. Noi îi sprijinim încă din detenţie cu actele de identitate, iar când ies îi îndrumăm spre Adăpostul de Noapte, unde sunt acceptaţi doar temporar. (Simona Galiş)

La intrarea în Penitenciar fiecare deţinut este evaluat în scopul identificării problemelor cu care se confruntă. Cele mai mari probleme nerezolvate se regăsesc la deţinuţii care nu au familii sau pe care aparţinătorii refuză să-i caute.

Stela Tudor