Programul Rabla va beneficia de fonduri suplimentare în perioada următoare, mai ales pentru achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid, a anunţat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Ea a precizat că anul acesta a crescut interesul românilor pentru aceste maşini nepoluante. Au fost vândute până acum 600 faţă de doar 48 de unităţi, anul trecut.

Graţiela Gavrilescu: Lucrăm la o variantă în care să nu mai vedem maşini care să polueze. De două săptămâni, avem lansat „Ghidul de finanţare” pentru perioada 2018 – 2020, pentru achiziţionarea de maşini prin Programul Rabla şi Rabla Plus.

Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului pentru găsirea de soluţii de reducere a poluării analizează reintroducerea unei forme de taxă auto, pentru a mai descuraja importurile de maşini vechi, care au crescut, în ultimul an.

Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Cornel Brezuică: Am plecat de la taxarea o singură dată pentru toată durata de viaţă a autovehiculului, iar al doilea, o plată anuală, gen impozit sau altă taxă, care să fie gândită cu o valoare accentuată – o valoare mai mare pentru acele autovehicule cu o normă de poluare inferioară faţă de celelalte, care sunt cu o normă de poluare, mă gândesc, Euro 6, Euro 5, care normă de poluare mai prietenoasă cu mediul.

După eliminarea timbrului de mediu, piaţa a fost asaltată cu maşini rulate aduse din import. Astfel, vânzările din primele opt luni ale acestui an sunt deja mai mari decât pe întreg anul trecut

(Rador/FOTO arhivă breakerlink.com)