Patru persoane au ajuns în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul din Bistriţa după ce au consumat ciuperci necomestibile pe care le-au cules din pădure, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Mihaela Mastan, a declarat că cei patru provin din două localităţi de pe Valea Someşului şi nu sunt în stare gravă.

Este primul caz de acest gen semnalat în judeţ în acest sezon.

Ciupercile otrăvitoare pot fi confundate foarte uşor cu cele comestibile atrag atenţia silvicultorii Direcţiei Silvice Sălaj.

Populaţia este sfătuită să apeleze la cunoscători şi chiar la lucrători silvici pentru verificarea ciupercilor culese în vederea preveniri unor eventuale cazuri de intoxicaţii.

Avertismentele vin pe fondul recoltării ciupercilor de toamnă, în special a hribilor şi ghebelor, ciuperci deosebit de apreciate şi preparate în diverse moduri. Consumatorii care nu fac diferenţa între ciupercile otrăvitoare şi cele comestibile sunt sfătuiţi să evite achiziţionarea de ciuperci de la colţul străzii, în judeţe existând centre autorizate pentru colectare şi vânzare.

Specialiștii le recomandă persoanelor care doresc să prepare diverse feluri de mâncare din ciuperci să le cumpere doar din locurile autorizate sau să se informeze de la experții în micologie, altfel, riscul la care se expun este unul major. Intoxicațiile cu ciuperci nu iartă pe nimeni!