Timp de două zile, şvabii din Satu Mare vor petrece pe cinste cu prilejul unei noi ediţii a sărbătorii Sathmarer Oktoberfest. Evenimentul are loc sâmbătă, 23 şi respectiv duminică, 24 septembrie, la Casa Schwab de pe bulevardul Vasile Lucaciu.

Organizat după modelul german, care a consacrat Oktoberfest în anul 1810, Sathmarer Oktoberfest are loc la o scară mult mai mică, dar cu acelaşi entuziasm şi cu buna dispoziţie pe care ţi-o dau berea şi preparatele culinare cu specific nemţesc.

Sărbătoarea începe sâmbătă, 23 septembrie, ora 14:00, după ce, conform tradiţiei, primarul municipiului, va da cep primului butoi cu bere. Ce se va întâmpla în continuare, ne spune Iosif Holczli, preşedintele Organizaţiei Municipale a Formului Democrat German Satu Mare:

După ce primarul va da cep primului butoi cu bere, începe petrecerea. La dispoziţia participanţilor se vor afla, pe lângă berea adusă de la Stuttgart – cu alcool şi fără alcool – preparate culinare specifice: cârnaţi albi, cârnaţi pentru bere, ştrudli, covrigi bavarezi, prăjituri şi alte bunătăţi. (Iosif Holczli)

Pentru a stârni şi mai mult apetitul ascultătorilor, adăugăm că pentru Sathmarer Oktoberfest au fost aduse din Germania 14 butoaie cu bere, a câte 50 de litri fiecare, şi 400 de kilograme de cârnaţi, şi că buna dispoziţie va fi asigurată de fanfara din Foieni şi de formaţia de muzică tradiţională şvăbească Elvis Band.

Stela Tudor