Ministerul de Interne propune pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru uciderea unui poliţist aflat în misiune, dar şi creşterea amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor care refuză să se legitimeze în faţa unui poliţist.

Grupuri de lucru formate din specialişti ai MAI şi reprezentanţi ai sindicatelor vor discuta, începând de luni, mai multe măsuri care să contribuie la siguranţa cetăţeanului şi la protejarea poliţiştilor în timpul serviciului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului, Monica Dajbog:

Este prevăzută introducerea unui mecanism prin care repetarea comiterii unor fapte cu ignorarea avertismentului poliţiştilor în cazul situaţiilor în care se tulbură liniştea locatarilor din blocuri să devină infracţiune. Clarificăm de asemenea situaţiile în care se poate utiliza forţa inclusiv prin folosirea mijloacelor neletale. MAI a trimis deja Ministerului Justiţiei o propunere de modificare a Codului Penal, prin creşterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar şi tulburarea ordinii şi a liniştii publice. Pentru uciderea unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, MAI a propus sancţionarea cu detenţiunea pe viaţă. (Monica Dajbog)