Se deschid secţiile de votare în Germania, la scrutinul parlamentar.

Partidul actualului cancelar, Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată, şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială, s-ar plasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 34%. Pe locul al doilea în intenţiile de vot se situează Partidul Social-Democrat, condus de Martin Schulz, potrivit unui sondaj publicat ieri.

Forţele de ordine sunt vizibile pe străzi, pentru a asigura nu doar buna desfaşurare a votului, dar şi pentru siguranţă la maratonul tradiţional al Berlinului, care are loc tot astăzi.

Multe străzi şi bulevarde sunt închise, mai ales pe traseul maratonului, ceea ce face traficul destul de greoi.

Sondajele din ultimele zile dau câştigător în viitorul Parlament Uniunea Creştin Democrată, ceea ce înseamnă că Angela Merkel ar putea avea încă 4 ani de mandat de cancelar.

Alegerile de astăzi stau sub semnul dezbaterilor despre migraţie, refugiaţi şi ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania care, potrivit sondajelor, poate obţine cam 10% din locurile din parlament.

Profesorul de ştiinţe sociale la Universitatea Kassel, Oliver D’Antonio, consideră că nu este exclus ca Alternativa pentru Germania să obosească în opoziţie sau să înceapă să se domesticească şi să se adapteze la regulile sistemului din care, evident, va face parte ca partid parlamentar.

În plus, unul din zece germani cu drept de vot este de origine străină.

Profesorul Oliver D’Antonio spune că, de exemplu, mulţi germani de origine turcă îi preferă pe conservatori şi pe socialişti.

Alternativa pentru Germania are ambiţia declarată de a deveni un partid mare, un aşa-numit partid al tuturor, al poporului, adică ceea ce au fost în trecut creştin-democraţii şi social-democraţii în vremuri de mare criză, ca perioada de reunificare a ţării. Însă profesorul D’Antonio consideră că niciun partid azi nu mai poate fi al tuturor, nu îi mai poate reprezenta pe toţi germanii, indiferent de clasă, ocupaţie ori origine. Structura societăţii germane a devenit mult pra complexă şi prea diversă. (Rador/ FOTO deschide.md)