Este amendamentul pe care îl va propune senatorul Cristian Chirteș, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, pentru a fi introdus în viitorul Statut al ofițerului de informații.

Acesta a declarat la Tg. Mureș, că majoritatea ofițerilor, de la toate serviciile secrete ”sunt patrioți” și își fac datoria, dar unii ajung să facă parte din așa-numitul stat paralel. Senatorul Cristian Chirteș:

Dacă identificăm foarte exact breșele legislative și le scoatem în spațiul public, de exemplu a nu a mai avea acele protocoale SRI-DNA care au funcționat până în 2016, ci acele proceduri să le scriem transparent în lege, cred că va fi un pas înainte. În ce îi privește pe jurnaliști, va trebui să luăm o hotărâre politică în comisie. Eu voi susține un amendament în legea de funcționare a serviciilor secrete, ca alături de politică și justiție, să se interzică a se racola ofițeri sub acoperire și din presă.”

În mediatizatul caz al fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, audierile vor continua săptămâna viitoare, marți. Senatorul Cristian Chirteș a mai spus că nu toate cele 65 de persoane nominalizate în acest caz vor fi audiate de Comisia pentru control al SRI, însă e posibil să fie chemate la audieri alte persoane, poate chiar din actuala conducere a Serviciului.

Din cei 9 membri ai comisiei, 4 sunt de la putere, PSD și ALDE, 2 sunt din PNL, unul din UDMR și unul din USR, iar Cristian Chirteș nu a negat că ar putea exista presiuni politice pentru ca acest ”caz Dragomir” să fie mușamalizat.
Senatorul mureșean susține, însă, că actuala conducere a SRI a pornit o acțiune de curățire a structurilor serviciilor secrete românești, inclusiv prin conceperea unui statut al ofițerului de informații.

Valeriu Russu