Tematica simplificării, absorbției și specializării inteligente în domeniul fondurilor UE a fost abordată de Corina Creţu în discuţiile cu autoritățile locale, regionale și naționale, precum și cu beneficiarii de finanțare europeană, în cadrul întâlnirilor şi al evenimentelor organizate de Comisia de dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European şi de alte instituții importante  interesate de concepte ca mobilitate urbana, smart city și dezvoltarea urbană inteligentă.

Lideri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Direcțiilor Generale ale Uniunii Europene, ai ministerelor românești, precum și reprezentanți ai organizațiilor românești și străine implicate în dezvoltare regională și urbană au dezbătut la Cluj-Napoca, în perioada 18-20 septembrie,  modul în care proiectele de investiții finanțate prin REGIO construiesc inteligent prosperitate la nivelul comunității regionale și ale comunităților locale.

De asemenea, Comisarul European pentru politica regională, Corina Creţu, a făcut un apel către toate guvernele ţărilor membre să nu facă birocraţia accesării fondurilor mai stufoasă decât este. Corina Creţu a atras atenţia asupra exerciţiului financiar european care s-a încheiat, precizând că au fost introduse o serie de condiţii suplimentare menite a asigura Bruxelles-ul de faptul că banii europeni sunt folosiţi aşa cum trebuie în ţările beneficiare. România mai are la dispoziţie doar două luni pentru a îndeplini 5 dintre aceste condiţionalităţi, altfel riscă suspendarea liniilor de finanţare.

“România a îndeplinit 17 dintre aceste condiţionalităţi ex-ante, dar mai rămân cinci condiţionalităţi restante, despre care am vorbit săptămâna trecută în cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României şi cu miniştrii de resport. E vorba de transport, condiţionalităţi pe transport rutier, feroviar, achiziţii publice. Şi aici este, într-adevăr, o mare problemă pentru dumneavoastră, ştiţi foarte bine că achiziţiile publice afectează pe orizontală toate proiectele. Infrastructura în inovare şi cercetare – suntem pe punctul de a ridica această condiţionalitate ex-ante. În domeniul deşeurilor rămâne o problemă majoră şi a administraţiei publice”, a precizat comisarul European.

Bugetul Uniunii Europene dedicat exercițiului financiar viitor va fi sensibil mai mic după retragerea Marii Britanii şi va trebui să fie folosit pentru a face față unor noi provocări, precum cele ridicate de migrație, de securitatea internă și de cea externă. În acest context, ea a adăugat că trebuie lărgită baza bugetului Uniunii Europene, chiar dacă statele membre nu sunt prea încântate de această perspectivă.