În perioada 14 -17 septembrie 2017, la Alba Iulia şi Jidvei s-a derulat cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, organizat de compania Jidvei în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri media au fost TVR Cluj, Radio România Cluj, Ziarul Unirea și Alba 24.
Considerat unul dintre marile festivaluri naţionale de folclor, Festivalul “Strugurele de Aur”se bucură de aprecierea publicului şi a specialiştilor, câştigând an de an notorietate şi valoare prin prezenţa în concurs a tinerilor interpreţi şi prin revenirea în scenă a interpreţilor consacraţi. Selecţia, bazată pe criterii aduse la cunoştinţa concurenţilor din momentul lansării campaniei de promovare a actualei ediţiei, a impus ierarhizarea valorică.
Marele Premiu a fost câștigat de Alexandra Chira din Sălaj.

 

 

 

La secțiunea soliști vocali, au fost premiați următorii concurenți:
Roxana Croitoru (locul I),

 

 

 

 

 

 

Geanina Gavrilă (locul II)
Simona Alexandru (locul III).
Câștigători la secțiunea soliști instrumentiști la actuala ediţie au fost:
Emanuel Silaghi (locul I)
Andrei Câmpean (locul II)
Tudor Vârciu (locul III).
Premii speciale:
Premiul Cramei Jidvei – Florin Mihalache,
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” – Roxana Croitoru,
Premiul de Popularitate – Coralia Costea
Premiul Special „Valeria Peter Predescu” – Vlad Sărmaș.
Mențiuni:
Iulia Vatafu,
Nicolae Balu
Vlad Sărmaș
Claudiu Necșulescu, Președintele Jidvei, compania care organizează festivalul-concurs de peste un deceniu și jumătate, a mărturisit dorinţa de a contribui, prin organizarea şi derularea acestei manifestări folclorice naţionale, la conservarea și promovarea valorilor și tradițiilor naționale. Un gând nobil, care a adus bucurie concurenţilor şi publicului iubitor de folclor.

 

 

 

Ioana Ardelean, Director al festivalului

 

 

 

 

 

 

 

Violeta Ianculescu (SRR, membru al juriului), Roxana Croitoru, Gabriela Rusu-Păsărin (SRR, Preşedintele juriului)

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune